گروه میزگردهای تحلیلی ایرنا به منظور بررسی تفكر حاكم بر تازه ترین تحولات مصر و چالش های پیش روی اسلامگرایان با 'محمد سلیمانی' وزیر اسبق ارتباطات و فن آوری اطلاعات، 'حمید ترقی' دبیر امور بین الملل حزب موتلفه و 'اسماعیل كوثری' عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت و گو كرده كه مشروح آن به شرح زیر است:
*شورای نظامی در تقابل و یا همراه با مرسی
نایب رییس اول مجمع نمایندگان شهر تهران در مجلس شورای اسلامی در مورد پیروزی محمد مرسی در انتخابات مصر می گوید: نظام مصر در زمان حسنی مبارك هم به ظاهر اسلامی بوده اما آن اسلامی كه به تعبیر حضرت امام خمینی (ره) آمریكایی بود در آن كشور جاری بود.
در اسلام آمریكایی مصر دست زمامداران این كشور در دستان استكبار جهانی و رژیم صهیونیستی بود؛ لذا هم اكنون خواسته های مردم مصر از مسوولان منتخب حذف چنین رویه غلطی است.
عباس كوثری می گوید: مردم حضوری گسترده در راه پیمایی ها و تظاهرات داشتند تا دیگر همچون زمان سردمداران طاغوتی گذشته اسلام آمریكایی در مصر نباشد.
معتقدم مردم مصر در شرایط كنونی تا منحل شدن كامل شورای نظامی نباید از میدان التحریر خارج شوند و باید كسانی كه به آرمان های مردم مسلمان این كشور خیانت كرده اند به سزای اعمالشان برسند.
این عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان می سازد: اگر مردم مصر خواهان پیروزی انقلاب و تداوم دیدگاه اسلام گرایی در حكومت هستند؛ باید شورای نظامی را از بین ببرند.
وی معتقد است كه هم اكنون 'محمد مرسی' دارای جایگاه خاصی در مصر نیست چرا كه شورای نظامی از بسیاری اختیارات ریاست جمهوری را كاسته است.
مرسی باید با توكل بر خدا و اتكا به آرای مردم گام های جدی در راستای تحقق آرمان های مردم بردارد كه نمونه بارز آن نیز قطع رابطه با رژیم اشغالگر قدس است.
بطور یقین اگر محمد مرسی بتواند چنین اقدام شجاعانه ای را انجام دهد؛ مردم مسلمان مصر وی را حمایت و همراهی خواهند كرد.
وی در ادامه سیاست اصلی شورای نظامی در به تاخیر انداختن اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری مصر را خسته كردن مردم و خالی كردن صحنه عنوان می كند و می گوید: خوشبختانه مردم مصر هوشیارانه در مقابل چنین دسیسه ای ایستادگی كرده و با ایستادگی خودشان شورای نظامی را مجبور به اعلام رای به نفع مرسی كردند.
كوثری در مورد دلایل اعلام صحیح نتایج توسط شورای نظامی می گوید: آنان بخوبی آگاه بودند افرادی كه در زمان رای گیری در كنار صندوق ها حضور داشتند مطلع هستند كه اكثریت رای دهندگان طرفدار مرسی بوده اند و بر همین اساس شورای نظامی نیز به رغم میل باطنی نتوانست تقلب و یا تخلفی را در این زمینه انجام دهد.
این عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خاتمه یادآور می شود: معتقدم هم اكنون جمهوری اسلامی ایران و مصر به عنوان دو كشور قوی مسلمان و آفریقا باید بیش از گذشته سعی در تحكیم روابط با یكدیگر داشته باشند.
*مرسی با یاری نیروهای مقاومت در منطقه می تواند به اهداف خویش دست یابد
نماینده منتخب مردم تهران در مجلس نهم و عضو كمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه می گوید: هر چند كه در رسانه ها از تحولات مصر به عنوانی انقلابی بزرگ یاد می شود اما چون روند انقلاب بصورتی نبود كه مردم ورزیده شوند این ناپختگی در بین افكار عمومی وجود دارد.
'محمد سلیمانی' می افزاید: این در حالی است كه در انقلاب جمهوری اسلامی ایران ملت در صحنه حضور داشته و بسیاری هم شهید شدند؛ اما مردم ورزیده شده و دوست و دشمن را از هم به راحتی تفكیك كردند.
معتقدم انقلاب مصر در مراحل ابتدایی بوده و تا این اركان حكومت نظامی هشتاد ساله سرنگون نشود هنوز این نهضت تمام نشده است.
هر چند كه این موفقیت و از بین بردن یك طاغوت، برای جهان اسلام بسیار ارزشمند است اما مردم مصر راهی طولانی در پاكسازی شورای نظامی و وابستگان رژیم مبارك خواهند داشت.
وزیر اسبق ارتباطات و فن آوری اطلاعات اظهار می دارد: فكر می كنم موانع زیادی در انتظار انقلابیون مصر خواهد بود كه انشاء الله به یار خداوند و حضور پرشور جوانان برطرف شود.
محمد مرسی باید متوجه باشد كه نگه داشتن مردم در صحنه و تكیه به جوانان انقلابی است كه می تواند این نهضت را به به سمت قله های پیشرفت رهنمون سازد.
وی با اشاره به دیگر چالش های پیش روی مرسی می گوید: وی باید در كسوت رییس جمهوری منتخب تمام مردم مصر قرار گیرد و نباید شكافی در این رویه ایجاد شود.
مردم مصر واقعا دنبال تحول بوده اند و اگر هم به كس دیگری رای داده اند بدین معنی نبوده كه وابسته و یا خواهان رژیم نامبارك گذشته هستند.
سلیمانی با تاكید از دیگر چالش های مرسی فشارهای وابستگان رژیم مبارك، آمریكا و اسرائیل به وی در مورد ارتباط با نظام های اسلامی همچون ایران خواهد بود، خاطرنشان می سازد: اگر وی دست دوستی به جریان های اسلامی همچون نیروهای مقاومت و جمهوری اسلامی ایران در منطقه بدهد، بطور حتم به اهداف خود دست پیدا خواهد كرد.
اما اگر ترس و وحشت در اثر این فشارها در حكومت جدید مصر ایجاد شود و آنان را در همكاری با نظام های اسلامی در منطقه متزلزل كند، در رسیدن به اهداف دچار مشكلات فراوانی خواهند شد.
وی می افزاید: این انقلاب مصر به نفع تمام منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران است چرا كه این دولت با تمامی نواقص در مقایسه با سردمدران دست نشانده و نظامی گذشته این كشور قابل قیاس نیست.
نماینده منتخب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در مورد چشم انداز روابط مصر با اسرائیل یادآور می شود: اخوان المسلمین در كشور مصر مدت ها زیر ظلم و ستم طاغوتیان بوده و بسیاری از آنان در شكنجه گاه های مبارك به شهادت رسیده اند بر همین اساس آنان اگر با تحولات سیاسی مسیر را گم نكنند بطور یقین در چگونگی برخورد با صهیونیست ها تغییری جدی خواهند داشت.
*چالش های پیش روی رییس جمهوری تازه كار مصر
دبیر امور بین الملل حزب موتلفه نیز در این مورد به خبرنگار ایرنا می گوید: روی كار آمدن اخوان المسلمین در مصر با توجه به قدمت آن و تحولاتی كه در این حزب به لحاظ فكری و سیاسی پس از شش دهه در آن بوجود آمده است نشاندهنده آن است كه ملت مصر در ابتدا به لحاظ تحول در نظام فكری و دینی خودشان جلوتر از آنان بوده و گرایش مصریان به اسلام سیاسی و شورش علیه حاكم ظالم مصر اقدامی بود كه مردم با الهام از انقلاب اسلامی ایران به رهبری جوانان انجام دادند.
حمید ترقی می افزاید: اخوان المسلمین توانست از این شرایط و تحولی كه در مصر بوجود آمده بود بهره گرفته و پایگاه مردمی خویش را به عنوان تنها حزب اسلامی قوت بخشیده و تلاش های ناموفقی كه طی دهه گذشته برای نفوذ در مجلس مصر انجام داده بود را به ثمر برساند.
این پیروزی چون سرنگونی رژیم مبارك را در برداشت برای تحول سیاسی در مصر و ایجاد زلزله سیاسی در این كشور بسیار مهم و سرنوشت ساز بوده و مصر را از مسیری كه در راستای خاورمیانه جدید آمریكا و اسرائیل بود را دور خواهد كرد.
این گام اول در تغییر جغرافیای سیاسی منطقه خاورمیانه اقدام بسیار مهمی در جهان اسلام، آینده فلسطین، موقعیت اسرائیل و تهدید برای هژمونی آمریكا در منطقه خواهد بود.
این كارشناس مسائل بین الملل ادامه می دهد: بر همین اساس بنظر می رسد با توجه به آثار بسیار مهمی كه شرایط كنونی مصر برای تحولات آینده منطقه و جهان اسلام خواهد داشت؛ 'محمد مرسی' با چالش های متعددی روبرو خواهد شد.
شورای نظامی مصر از جمله چالش های مهم مرسی است چرا كه قدرت را سال های متمادی در دست داشته و كنار كشیدن از قدرت برایشان بسیار گران خواهد بود.
حفظ ثبات و امنیت مصر در برابر ضد انقلاب ها و جلوگیری از شورش های داخلی توسط لباس شخصی های ناشناس از جمله دیگر چالش های پیش روی مرسی خواهد بود چرا كه عناصر وابسته به القاعده، سلفی های تندرو و وابسته های رژیم سابق با حمایت آمریكا و اسرائیل می توانند شرایط لیبی را در این كشور پیاده كنند.
وی معتقد است از منظر رژیم صهیونیستی یك كشور بی ثبات همراه با جنگ های داخلی همچون مصر در منطقه برای آنان بسیار ارزشمند است.
وی تصریح كرد: همچنین وضع اقتصادی كشور و فقر بسیار گسترده و بیكاری فراوان در بین جوانان از دیگر چالش های عمده آینده 'مرسی' خواهد بود.
هم اكنون حوزه های زیربنایی مصر همچون آب، برق و گاز با مشكلات جدی روبرو است و سازندگی این كشور بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
همچنین عبور گروه های جهادی از مرزهای صحرای سینا و ورود آنان به سرزمین های اشغالی و درگیری آنان با صهیونیست ها از دیگر چالش های پیش روی دولت جدید خواهد بود.
دبیر امور بین الملل حزب موتلفه یادآور می شود: مردم صحرای سینا از لحاظ وضعیت اقتصادی بسیار فقیر هستند و به سبب آنكه در رژیم های گذشته به آنان توجهی نشده است ممكن است زمین های خودشان را به صهیونیست ها بفروشند و بر همین اساس مرسی باید بیش از گذشته به این منطقه توجه كند.
ترقی در خاتمه پاكسازی دستگاه های دولتی از عوامل وابسته به رژیم مبارك و ضد انقلاب ها را از جمله دیگر چالش های دولت جدید مصر عنوان كرد و گفت: با توجه به خصومت آل سعود و حكومت قطر از پیروزی اسلام گراها، تنظیم روابط با اتحادیه عرب و دیگر كشورهای اسلامی از دیگر چالش های رییس جمهوری مصر در آینده خواهد بود.
گزارمیز**9187**1542**